farkındalık

ana sayfa   |   iletişim   |   sorularınız için

 

FARKINDALIK BECERİLERİ-ŞİMDİYE ODAKLANMAK

Hepimizin başına gelmiştir. Arabayı dakikalarca sürer ancak bir süre sonra düşündüğümüzde yolun bir kısmını hiç hatırlamayız. Evden çıkarız ama çıkarken neler yaptığımızı, örneğin ocağı kapatıp kapatmadığımızı hiç hatırlamayız.

Tüm bunları sanki bir otomatik pilota bağlanmış gibi yaşarız. Bir şeyleri yaparken, gerçekte ne yaptığımızın çok farkında değilizdir. 

Otomatik pilot zihnimizi pasif hale getirir, birçok düşünce, anı, duygu ve gelecekle ilgili planlar zihnimize doluşur. Bu düşüncelerin ve duyguların çoğu o anda yapmakta olduğumuz şeyle ilgili değildir. O anda yapmakta olduğumuz şeyle ilişkili olmayan bu duygu ve düşünce akıntısının bize pek faydası da yoktur.  Zihnimize doluşan bu düşüncelerin pek çoğu ruh halimizi olumsuz yönde etkilemeye devam eder.

Depresyonda olan bir kişi, çevresinde olanlar yerine bir anda kendini olumsuz düşüncelerle uğraşırken bulur. Kaygı yaşayan veya panik atak geçiren bir kişi ise, hiç aklında yokken bir anda kendini huzursuz edecek düşüncelere daldığını fark eder. Aynı şekilde takıntıları yani obsesyonları veya stres, fobi gibi sorunları olan kişide sürekli düşünceleri ve duyguları ile uğraşmaya devam eder ve o anda nelerin olduğunun farkına varamaz.

Tüm bunlar istemeden içinde bulunduğumuz ruh halini daha da olumsuza çeker.  Endişe ve kaygı yaratan bu düşünce akıntılarında sürüklendiğimizi hissedebiliriz.

Otomatik pilottan çıkmanın yolu dikkatimizi şimdiki ana odaklamak ve şimdiki yaşantımızın farkına varmaktır.  İşte buna “Şimdiye Odaklanma” adı verilir.

Şimdiye Odaklanmak becerisi özel tekniklerle öğrenilebilmektedir...

Bir danışanım şöyle demişti:"Aslında gerçek olan o an eylemde bulunduğum, dikkatimi verdiğim şeydir, değil mi!"...

 

 

 

 

 

New Page 1
 

farkındalık nedir?

farkındalık becerileri

farkındalık terapisi

hangi sorunlarda yararlı?

uygulamalarımız

profesyoneller için

kaynakça

 

Misafir Evi

İnsan kısmı bir misafirhane,
Her sabah yeni birisi gelir.

Bir sevinç, bir bunalım, bir zalimlik,
Aniden farkına varmak bir şeyin,
Hepsi beklenmedik misafir.

Hepsini karşılayıp eyle!
Evini vahşetle süpürüp,
Bütün mobilyalarını boşaltan
Bir kederler kalabalığı bile gelse.
... devamı...

Mevlana

 
 
 

Bu site Prof. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır